Actorul Russell Brand scrie o carte despre cum sa te eliberezi de dependente

Narcisist, hedonist, dependent. Cam asa ar fi inceput portretul actorului Russell Brand inainte sa scape de dependetele de heroina, alcool, faima, sex, ciocolata si… eBay. Dupa ani intregi de cand rezista tentatiilor care aproape i-au distrus viata, starul scrie o carte in care impartaseste cei 12 pasi care l-au salvat. Volumul „Recuperare. Elibereaza-te de dependente”, bestseller New York Times tradus in limba romana la Curtea Veche Publishing, este disponibil in librariile din toata tara.

„Acest manual despre recuperarea propriului sine nu a fost scris de pe o culme, ci dintr-o balta cu noroi… Expertiza mea nu vine din faptul ca sunt mai bun decat voi, ci din faptul ca sunt mai rau!” spune Russell Brand in introducerea cartii. Cunoscut ca un rege al adictiilor la Hollywood, fiind mereu in centrul scandalurilor si controverselor, fostul sot al cantaretei Katy Perry marturiseste ca nu ar fi acceptat niciodata sa se supuna unor reguli. Si iata ca programul in 12 pasi a functionat chiar si pentru un rebel cum este Russell. Astazi, actorul, prezentatorul radio si TV, activistul, scriitorul Russell Brand este promotorul unei intregi platforme de dezvoltare personala, pentru a ajuta mai departe.

„Recuperare” descrie in detaliu cei 12 pasi, de la identificarea adictiei si recunoasterea faptului ca nu avem nicio putere asupra ei, la pasul sperantei, al umilintei, al acceptarii, al sinceritatii, al iertarii, culminand cu pasul credintei care te intregeste: afli in sfarsit cine esti si ce iti doresti. Ghidul lui Russell e insotit de marturisiri pline de sinceritate, umor si compasiune.

,,Daca esti dependent de relatii vicioase, mancare daunatoare, sefi abuzivi, conflicte sau pornografie, poate dura o viata pana depistezi problema si se pare ca doar o viata avem. Aceasta carte nu se adreseaza doar extremistilor ca mine. Nu, aceasta carte este pentru tine.” – adauga Russell, recomandand cartea pentru orice tip de adictie, pana si pentru cea de… telefonul mobil.

14 ani de recuperare

Marturia lui Brand este una foarte intensa: 14 ani de recuperare in care se deruleaza filmul schimbarii si al intelepciunii dobandite cu fiecare nou pas. Abuzurile din copilarie si boala mamei sale au facut ca acesta sa-si piarda calea. Cu toate ca si-a construit singur celebritatea, nu a stiut sa-si gestioneze succesul, provocand de-a lungul timpului o serie de scandaluri si controverse. Comportamentul agresiv, cauzat de consumul de droguri i-a pus, nu de putine ori, in umbra realizarile profesionale. Dupa multe arestari cativa prieteni s-au hotarat sa-l ajute sa renunte la droguri. Ceea ce a si facut definitiv in 2002.

Recuperarea nu este usoara 

,,Am ajuns sa credem ca o putere mai mare decat noi ne poate aduce pe calea cea buna. Vei avea parte de analiza, munca, catharsis, sacrificiu si suferinta. Schimbarea este dificila, de aceea nu o putem face singuri si de aceea este vital sa avem un fundament al sperantei. Nu este nevoie sa iti insusesti imediat optimismul prostesc al unui DJ de radio care prezinta un matinal. Trebuie doar sa-i permiti sperantei sa intre usor in inima ta. Expira si primeste speranta si acorda-ti timp. Putem incepe prin a fi mai blanzi cu noi insine si deschisi posibilitatii conform careia viata nu trebuie sa fie atat de oribila” – iata pledoaria lui Brand pentru recuperare.

Lanturile dependetelor

Dependentele sunt ca niste lanturi cu care ne legam de un sine strain ce ne paraziteaza. Cu timpul, acel sine preia controlul asupra noastra, distrugandu‑ne. Pentru a redeveni noi insine, pentru a ne recupera adevaratul sine din ghearele monstrului care ne conduce e nevoie de un efort urias si, mai ales, de iubirea celorlalti.

E necesar un astfel de ghid si in Romania?

In Romania, statisticile recente arata ca anual mai mult de trei milioane de decese sunt asociate consumului de alcool (circa 5,8% din toate decesele), in timp ce pentru decesele provocate de consumul de droguri nu exista statistici relevante din cauza neraportarii cazurilor. Totusi, studiile arata ca prevalenta de-a lungul vietii a consumului oricarui tip de drog ilicit este de 7,6%, acestea fiind in crestere. Adultii tineri (15-34 ani) sunt si mai expusi acestei adictii, prevalenta de-a lungul vietii fiind de 15,3%, prevalenta in ultimul an de 9,4%, iar pentru consumul din ultima luna se observa o prevalenta de 4,5%. In lipsa unor programe de informare si de sprijin pentru cei care traiesc cu aceste dependente, nu putem sa nu observam o legatura empirica intre consumul de droguri si alcool si lipsa de sprijin real pentru a le depasi.

RUSSELL BRAND s-a nascut pe 4 iunie 1975 in Grays, Essex, Marea Britanie. Este actor, prezentator de emisiuni radio si de televiziune, scriitor si activist. Si-a inceput cariera cu spectacole de stand-up comedy, devenind, mai tarziu, prezentator la MTV. In 2004 a jucat primul sau rol important, in serialul britanic „St. Trinian’s”, iar un an mai tarziu a jucat in comedia „Forgetting Sarah Marshall”.

In 2013 a inceput o colaborare cu saptamanalul britanic de informatie si analiza politica New Statesman, devenind cunoscut si ca activist si formator de opinie. In editorialele si aparitiile sale publice abordeaza teme si subiecte sociale, politice si culturale precum inegalitatea, adictiile, capitalismul corporatist, schimbarile climatice, derapajele mass-media etc.

Search