FILIT: VERONICA ROTH

E lungă lista invitaţilor FILIT şi dificil de parcurs în doar câteva clipe. Delatfel organizatorii au pregătit evenimente foarte aşteptate, la care în ediţiile precedente au participat atât de mulţi oameni încât a necesitat reluarea lor. Desigur că din această listă se poate selecta, oricare ar fi alegerile tale, e clar că uşile sunt mari şi camerle înalte, cţt să încapă iubitori de literatură, curioşi dar şi specialişti care pun pe tapet cele mai arzătoare subiecte din lumea literaturii şi traducerii azi.

O autoare de marcă, mult premiată dar şi apreciată în tăcerea paginilor ei este Veronica Roth. Conform paginii web a festivalului, Veronica Roth este numărul 1 în topul „New York Times” al celor mai bine vânduți autori, pentru seria „Divergent” (Divergent, Insurgent, Experiment). Trilogia „Divergent” a fost adaptată într-o serie de filme, cu actorii Shailene Woodley și  Theo James în rolurile principale. Filmele s-au bucurat de un imens succes în întreaga lume, cu încasări de sute de milioane de dolari și cu numeroase premii și nominalizări.

Un alt volum al autoarei, Pecetea Morții, publicat în ianuarie 2017, a intrat direct pe locul 1 în lista „New York Times” a celor mai bine vândute cărți, rămânând în această poziție vreme de optsprezece săptămâni. Cumpăna destinelor, cea de-a doua parte a seriei Pecetea Morții, a debutat de asemenea pe primul loc în lista „New York Times” și continuă să atragă un număr uriaș de cititori.

Veronica Roth a debutat la vârsta de 22 de ani și a scris primul volum din seria care avea să o facă celebră, „Divergent”, în timp ce urma cursurile Universității Northwestern, unde a absolvit cu magna cum laude. Cărțile sale au primit mai mulți ani la rând Premiul Goodreads Choice pentru cea mai bună carte fantasy şi SF pentru tineri. Volumele sunt publicate în România la Editura Corint, în colecția Leda Edge.

Una din cărţile sale se găseşte şi în proiectul Vânătoarea de cărţi, unde Ieșenii sunt îndemnați să caute cărțile ascunse de bloggeri în oraș, să le citească și apoi să vină cu ele la FILIT pentru a se întâlni și cu autorii care le-au scris, prezenți la festival. Inițiativa vânătorii de cărți scrise de autorii prezenți la FILIT a debutat în anul 2017 și s-a bucurat de o primire caldă în rândul comunității din Iași.

Search